Het zwembad moet een plek zijn waar je onbekommerd kunt genieten van een duik in het water. Toch zijn zwembaden best gevaarlijke plekken, waar je gemakkelijk gewond kunt raken. Daarom zijn eigenaren van zwembaden verplicht om allerlei maatregelen te nemen, die voorkomen dat er ongelukken gebeuren. Die zorgplicht is enorm verregaand. De veiligheid van glijbanen moet regelmatig worden gecontroleerd en leidingen moeten twee keer keer per jaar worden onderzocht op het ontstaan van legionella. Daarnaast is er de plicht om voortdurend toezicht te houden op de bezoekers in het zwembad.
Emotionele schade
Ondanks dat er een strenge zorgplicht is, kunnen er toch vrij gemakkelijk ongelukken ontstaan in een zwembad en dan is de vraag wie er aansprakelijk voor is. Kinderen denken er niet altijd aan dat het glad kan zijn en rennen langs het bad, bezoekers kunnen door andere bezoekers onder water worden gehouden of zwemmers gaan met het hoofd naar voren van de glijbaan af. Om dit te voorkomen moeten badmeesters altijd goed opletten. Als er toch een ongeluk ontstaat zijn de gevolgen vaak groot. Het is niet eens altijd het lichamelijk letsel dat veel impact heeft, maar vooral ook het emotionele letsel. Soms durft iemand na een ongeluk in het zwembad niet meer te zwemmen. In dat geval kan ook smartengeld worden geëist.
Specialistische juridische hulp
Als er een claim moet worden ingediend om smartengeld te krijgen heeft dat alleen onder begeleiding van een gespecialiseerd juristenkantoor kans van slagen. Het is in een zwembad namelijk erg moeilijk om te bepalen wie aansprakelijk is bij ongelukken. Heeft de badmeester misschien net even niet opgelet toen een zwembad bezoeker door een andere bezoeker te lang onder water is gehouden? Of ligt de aansprakelijkheid in dat geval bij de badgast, die een andere zwemmer onder water duwde. Als zwemmers zonder uit te kijken op een andere badgast duiken, is het ook niet de schuld van het zwembad dat iemand gewond raakt. Datzelfde is ook niet het geval als een badgast scherpe dingen mee het water inneemt waar andere badgasten gewond door zijn geraakt.
Gedeelde aansprakelijkheid
In een zwembad kan de aansprakelijkheid dus ook bij de badgast worden neergelegd. Dat is bijvoorbeeld het geval als een badgast weet dat het glad is maar toch gaat rennen. Of als hij verkeerd om de glijbaan afgaat terwijl hij weet dat dat gevaarlijk is. Toch komen deze situaties maar heel weinig voor. Vaker wordt er van gedeelde aansprakelijkheid gesproken. Bijvoorbeeld omdat de badmeester niet bovenaan de glijbaan stond om toezicht te houden of omdat hij niet heeft gewaarschuwd dat het glad is of onvoldoende toezicht heeft gehouden. Vanwege deze complexiteit moet je bij letselschade in het zwembad altijd een gespecialiseerde jurist in de arm nemen.